Panik Atak Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

 

Panik Atak Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

Panik atak belirtileri birçok insanı telaşlandırmaktadır. Çünkü panik atak hastaları, gerçek bir kriz geçiriyormuş gibi görünürler. Bu durum son derece hassasiyet gerektirir. Çünkü panik atak belirtileri ani ve yoğun korku nöbetleri veya normalde mevcut olan kaygının hızla artmasıdır. Bunlara somatik ve bilişsel semptomlar eşlik eder. Örneğin  çarpıntı , ani terleme, titreme, boğulma hissi, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi , ölme veya delirme korkusu, titreme veya sıcak basması görülür.

Panik atak için tüm belirtiler gerekli değildir. Yalnızca veya özellikle bu semptomların bazılarıyla karakterize edilen birçok atak vardır. Semptomların sıklığı ve şiddeti zamana ve koşullara göre büyük ölçüde değişir.

Panik Atak

Panik atak yaşayanlar, onları en azından ilk kez, genellikle ani ve beklenmedik, korkunç bir deneyim olarak tanımlarlar. Yeni bir saldırı korkusunun hemen güçlü ve baskın hale geldiği açıktır. Bu nedenle, tek bölüm kolayca gerçek bir panik bozukluğu ile sonuçlanır. Her şeyden çok “korku korkusu” için. Kişi kendini çabucak, genellikle sözde ” agorafobi “ye yol açan muazzam bir kısır döngünün içinde bulur. Beklenmedik bir panik atak durumunda, uzaklaşmanın zor veya utanç verici olacağı veya yardımın bulunamayacağı yerlerde veya durumlarda bulunmayla ilgili kaygıdır.

Panik Atak Neden Önemlidir?

Panik atak korkusu ile evden yalnız çıkmak, trenle, otobüsle seyahat etmek veya araba kullanmak, kalabalıkta veya kuyrukta beklemek vb. zor ve endişeli hale gelir. Tüm potansiyel durumlardan kaçınma haline gelir ve hasta paniğin kölesi olur. Sık sık tüm aile üyelerini buna göre uyum sağlamaya, onu asla yalnız bırakmamaya ve her yerde ona eşlik etmeye zorlar.

 

Panik bozukluğun özellikleri başında tekrarlayan ve beklenmedik atakların varlığı dikkat çeker. Bunları, en az 1 ay süreyle başka bir panik atak geçirme konusunda sürekli endişe duyma izler. Kişi, anksiyete ataklarının olası sonuçları veya sonuçları hakkında endişelenir ve ataklar sonucunda davranışlarını değiştirir. Öncelikle ortaya çıkmasından korktuğu durumlardan kaçınır.

 

İlk panik atak genellikle beklenmedik bir durumdur. Yani deneğin aşırı derecede korktuğu ve sıklıkla acil servise gittiği birdenbire kendini gösterir. O zaman daha öngörülebilir hale gelebilirler. Genelde ölecek gibi hissetmeleriyle dikkatler çekildiğinden bu atakların teşhis edilip tedavi edilmesi büyük önem taşır.

 

Panik Bozukluğunun Teşhisi

 

Tanı için en az iki beklenmedik panik atak gerekir. Ancak çoğu bireyde çok daha fazlası vardır. Panik bozukluğu olan bireyler, panik atakların etkileri veya sonuçları hakkında karakteristik endişeler veya yorumlar gösterirler. Bir sonraki saldırı ya da etkileriyle ilgili endişe, genellikle kaçınma davranışlarının gelişimi ile ilişkilidir. Bunlar gerçek bir Agorafobi belirleyebilir ve bu durumda Agorafobili Panik Bozukluk teşhisi konur.

Panik Bozukluğunun Teşhisi

Olaylar genellikle stresli zamanlarda daha sık görülür. Bazı yaşam olayları, mutlaka bir panik atağı göstermeseler bile, gerçekten hızlandırıcı faktörler olarak hareket edebilir. En yaygın olarak rapor edilen hızlandırıcı yaşam olayları arasında şunlar yer alır;

  • evlilik veya birlikte yaşama
  • ayrılık
  • önemli bir kişinin kaybı veya hastalığı
  • bir tür şiddetin kurbanı olmak
  • mali ve iş sorunları

 

İlk ataklar genellikle agorafobik durumlarda (yalnız araba kullanmak veya şehir içi otobüste seyahat etmek gibi) ve çoğu zaman stresli durumlarda ortaya çıkar.

Stresli olaylar, agorafobik durumlar, sıcak ve nemli iklim koşulları, psikoaktif ilaçlar aslında anormal vücut duyumlarına neden olabilir. Bunlar felaket olarak yorumlanabilir ve panik atak geliştirme riskini artırır.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak aniden başlar, hızla zirve yapar genellikle 10 dakika veya daha kısa sürer. Panik atakların tipik belirtileri  şunlardır:

 

  • Çarpıntı / taşikardi (düzensiz, ağır kalp atışları, göğüste titreme, boğazda çarpma hissi)
  • Kontrolü kaybetme veya delirme korkusu (örneğin, toplum içinde utanç verici bir şey yapma korkusu veya panik başladığında kaçma veya öfkenizi kaybetme korkusu)
  • Baş dönmesi, kararsızlık hissi ( baş dönmesi ve vertigo)
  • İnce veya büyük titreme
  • Terlemek
  • Boğulma hissi
  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlık

Derealizasyon dış dünyanın garip ve gerçek dışı olarak algılanması, sersemlik ve uzaklaşma duyguları ve duyarsızlaşma da görülebilir. Genel olarak panik atak belirtileri söz konusu olduğunda birçok hususa dikkat çekilmesi ve hasta yakınlarının da bilgilendirilmesi gerekir.

Kaynak : https://yazarlife.com/panik-atak-belirtileri-ve-yapilmasi-gerekenler/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kedi Kumu Fiyatları

Varis Tedavisi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

MP3 FLV Dönüştürücü